Wat zijn de basiskleuren?
In de vierde les van de basiscursus Schilderen met kleur van het Rijksmuseum gaat docent Tyas Leeuwerik en zijn student verder met het schilderij uit de vorige les. Ze gaan de basiskleuren toevoegen.
Hiervoor zetten ze op het palet de basiskleuren rood, geel, blauw, wit een beetje zwart op. Ze beginnen met de achtergrondkleur. Een tip hierbij is om niet direct één van de basiskleuren te gebruiken maar deze altijd een klein beetje te mengen met een andere kleur. De gemengde kleur hoeft ook niet egaal gemengd te zijn. Ook is het niet erg als de penseelstreken ziet. Je krijgt zo automatisch kleurschakeringen die een vlak meer tot leven brengen.
Door van achter naar voren te schilderen krijg je al een heel mooi gevoel voor ruimte. Wat het meest dichtbij is doe je als laatste met vaak ook lichte en dekkende verf. Hiervoor wordt op het palet geëxperimenteerd hoe je de gewenste kleur kunt mengen.
Aan de hand van een voorbeeld laat Tyas zien hoe de schilder Breitner één van zijn schilderijen schetsmatig opbouwde en uitprobeerde welke kleuren goed op het doek werkte en voor balans zorgde.
Log in om een reactie te plaatsen.